2010. október 7., csütörtök

Bali, Istenek szigete



Feher homokos tengerpart, egszinkek tenger, kedves oslakosok, fuszeres etelek, rengeteg turista ( gazdag amerikai es europai valamint csoves ausztralok akik szorfozni vagynak). Deli szelesseg 8 foknal fekszik, ami azt jelenthi, hogy eletemben eloszor atleptem a deli feltekere, jejeje :)
Az indonezek altalaban muszlim vallast gyakorolnak, de Bali ezegyszer kivetelt kepez, es Bali ad otthont Indonezia kisebbsegi vallasanak a hindunak.
Altalanossagban a hinduk joval kedvesebbek szamomra, a muszlim nepek joval komorabbak, es begyoposodottebbek, ha komolyan gyakoroljak a vallasukat.
Indonezia legkeresettebb szigete, emberek millioi utaznak erre a pici kis szigetre, hogy betekintest nyerjenek a balinez muveszetek( tanc, szobraszat, festeszet)vilagaba. Igy tettunk mi is, amikor elmentunk egy Balinez shopba, ahol kezzel faragott mahagoni 3 m-es falovakat, kez alaku szekeket es teljesen organikus anyagokbol keszult lampakat arulnak millio forintokert.
A tortenelemrol annyit emlitenek meg meg, hogy 1946 tol Bali resze volt a kelet- indoneziai koztarsasagnak, kozel 3 even keresztul meg 49 ig a hollandok uraltak a szigetet, teljesen fuggetlenne 1949ben valtak, ekkor mar holland uralom nelkul :)
A fenti szamok alatamasztjak azt a tenyt, hogy mindossze 60 eve onallo orszag, es ezalatt a 60 ev alatt az utobbi 30 ev volt a mervado, amikor is fejleszteni es szepiteni tudtak a szigetuket.
ennek a hatalmas fejlodesi szakasznak es turistatomegek erkezesenek egyetlen esemeny szabott meg korlatokat, a 2002es bombarobbantas, ami a helyi lakosok velemenye szerint is nagyban elijesztett sok sok turistat, es jelentosen csokkent az idegenforgalom.
No ennyit nektek Balirol formalisan, remelem mindenki megkapta foldrajz lecket mara rendesen :)
LAci es en 3 nappal elobb indultunk mint a masik 2 utitarsunk, igy sikeresen megtettunk egy masik kirandulast meg Bali szigetenek felfedezese elott.
Balitol keletre Lombok nevu szigetecske talalhato, teljes puritan formaban kinalja lehetosegeit vagy eppen lehetetlensegeit az odalatogato naiv amde nagyon kalandvagyo magyaroknak.
Nagyreszt 3 csillagos szallodakban szalltunk meg, de meg igysem sikerult kikerulni azt, hogy a higenia es a tisztasag ne hianyozzon. Europai standarakkel merve kb 1 csillagot adnek a hoteleknek, ha nem szamitjuk azt, hogy a gyikok, es csotanyok minden delkelet azsiai szigeten lassan hazlako, es ezzel nem megbaratkozni kell, hanem egyenesen szeretni :)
Noha a szingapuri konyvtarban nem lattam meg gyikot, de valoszinuleg ez csakis a magneskartyas beleptetorendszernek koszonheto, ahol a gyikoknak sem egyszeru a be es kilepes :)
Lombokot 3 egyszeru de magaban nagyon nagy jelentestartalmat hordozo szavakkal jellemzem : mocskos, puritan es erintetlen.
Az utolso pozitiv jelzot szeretnem egy kicsit tovabb boncolgatni, es sztorit kerekiteni melle. Lombok Sengigire megerkezve befizettunk egy turara, ahol a Gili szigetekre mehettunk buvarkodni, es ~island hopping~ olni, ami azt jelenti hogy nehany ora leforgasa alatt 3 szigetre is elcsonakazhattunk/.
A szigetek erintetlenek, gyonyoru vizielovilagot tudhatnak magukenak, es alig talalkoztunk turistakkal a Giliken :) A buvarkodas nagyon is murisra sikeredett, mivel en mar 10 eve nem buvarkodtam, es ujra meg kellett baratkoznom a tengermelyseggel, igy a mentomelleny gyakorlatilag nem kerult le rolam, ugyhogy csak a 2-3 meteres vizben szemleltem a szivarvany minden szineben pompazo halakat, es korallzatonyokat.
A visszafele ut meglehetosen Robinson Crusoes szagura sikeredett, ugyanis az ut negyedenel ekapott egy ropke monszuneso, ami a 2-3 meteres hullamokat egyre oriasabbra novelte, amikor is en mar elmondtam a delutani miatyankat, az uvozlegyet, es elbucsuztam mindannyiotoktol, szzerintem megvettem volna a sajat sirkovem is, ha van egy temetkezesi vallalkozo a fedelzeten :)
a lenyeg hogy nagy nehezen csurom vizesen kikotottunk, egy langyos furdovel enyhitettem a vacogo testemet, es elindultunk kelet fele Lombok Kutaba.
Kuta utjai nem nagyon nevezhetok utnak, inkabb csak foldutak nyujtanak lehetoseget a kozlekedesre, de a kozlekedes szot szeretnem ujradefinialni, ahhoz, hogy a kedves olvaso ertse mit is ertek utak es kozlekedes alatt.
A kozlekedes itt azt jelenti, hogy baloldalon vezetnek az emberek, de igazabol nem is vezetnek, hanem csak probalnak. a duda gyakorlatilag olyan mint a pedal, ha mesz allandoan nyomod, igy meg van a feelingje a bulinak, es meg csak DJ-t sem kell athivni a szomszed falubol.de nem is a duda hangja az amivel ujradefinialjuk a kozlekedes szot, hanem az hogy a balinezek mennyire magas ivben @szarnak ra@ bocsanat de telleg a szabalyokra. Mindenki aki scooterrel van elsobbseget elvez, gyalogost nem latni, de egy motoron akar 5es is ulnek, es furakodnak a kocsi kozott, hogy mindenkepp ok erjenek oda elobb, ahova szeretnenek. :)
A kocsik nagyon kozel mennek egymashoz, agresszivek a soforok, es elsobbseget adni meg egy lelket sem lattam . keszitettem egy felvetelt, arrol amikor esoben vittek minket a hajokikotobe, csodasan visszaadja mindazt ,amit most leirtam nektek.

A hajon megismerkedtunk egy balinezzel, aki elvitt minket Seminyakba total ingyert, igy megsporoltunk kb 6000 ft-nyi taxipenzt, es nemi alkudozasi folyamatot, ami kb fel ora, hogy ejjel elvigyenek minket Abol B-be. Seminyakban taliztunk a tobbiekkel, ahol mar a szallast is gyorsan elfoglalhattuk.
Jo kis reggeli volt inditaskent, indonez ebed, aztan pedig scooter berles es irany Kuta !! Lattunk egy autentikus bali tancot a parton, naplemente, es volt egy rendezveny is, ahol 70 szorfos futott bele egyszerre a vizbe, kb 70m-t eveztek be, korbe ultek a deszkakon, megfogtak egymas kezet es imadkoztak, es viragokat szortak a tengerbe. Megkerdeztem egy helyi muksot, azt mondta ez hoz nekik szerencset az unnephez, jo kis feelinget adott a partrol is, nemcsoda hogy 3 nap mulva meg is kivantam a szorfozest. Az elkoveztkezo 2 napban kocsit bereltunk soforrel, aki elvitt minket nehany 10 varosba a szigeten, igy nagyjabol az egesz szigetet bejartuk.
Nekem az utolso nap tetszett a leghjobban, ahol elmentunk Balangan Beachre, ahol a profok szorfoznek, igazi szorfos hedonista etteremnek nevezett fabol keszult viskoban laktunk, es elveztuk a kilatast, na meg persze a szebbnel szebb szorfos testeket. Kata, majd kuldom a kepeket, hogy valogatni tudj :))
Julcsi azert neked is akadt nehany nem rossz, haha :)
Ezutan Laciek elmentek naplementet nezni vissza Kutaba, mi petivel Dreamland beachre mentunk, ahol a kevesbe prok, mint en ugyebar, kiprobalhattak, hogy mennyire nem egyszeru meglovagolni az indonez hullamokat.
Kb 10 perc alatt lealkudtam 100 000 rupiara egy feloras szorflecket, amibol aztan majdnem 100 perces szorflecke lett, a szorfoktato meghivott magahoz, es feljanlotta a szolgalatait ingyen es bermentes szorforakkal extrakent :) Gondolkozoba estem, de aztan megiscsak hivott Szingapur, es hazaindultunk.
A sztori teljes elemeselesehez hozzatartozik, hogy 4:50re kellett volna kierni a repterre, mert 7kor indult a gepunk.
Mi 2ig buliztunk, aztan mindenki befaradt, es lefekudtunk 1 orara aludni,. amibol prsze nem 1 ora lett ,mert senki sem ebredt fel az orara. es 5orakor sikerult teljes idegeskedeseel elhagyni a szallodat, talalani egy szerencsetlen flotast az uttesten, hogy amilyen gyorsan csak lehet nemi juttatas fejeben adjon utbaigazitast nekunk.
Meg 1 mondat : Imadtam hazajonni szingapurba. Tiszta, kenyelmes, es ez en vagyok :)
Kerlek, hogy valamit ti is irjatok legalabb egy kommentet, vagy hogy jaj de utalunk, hogy mi kabatba fagyoskodunk, te meg balinezekkel sutteted a nagy segged komment is jol johet, csak tudjak rolatok valamit.
Puszi van, es lassan teszem fel kepekt is...
Kitartas az otthoni zimankohoz,
ezer puszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése